Poradnia dietetyczna

SuperSlim

  

Opis wizyt:

I wizyta

W skład I wizyty wchodzi między innymi: analiza składu ciała, badanie glukozy, cholesterolu, pomiar ciśnienia tętniczego. Pacjent otrzymuje także dietę na zmniejszenie apatytu oraz udzielana jest pierwsza porada dietetyka. Podczas pierwszej wizyty dietetyk ustala z pacjentem przykładowe godziny spożywania posiłków oraz udziela mu informacji na temat zakazanych i zalecanych produktów spożywczych w trakcie trwania  diety z uwzględnieniem stanu zdrowia pacjenta. W trakcie trwania  pierwszej wizyty pacjent otrzymuje zalecenia  na temat ilości produktów, które może spożywać podczas poszczególnych posiłków ( I śniadanie, II śniadanie, obiad, podwieczorek i kolacja).  Podczas pierwszej wizyty przeprowadzany jest także 24 godziny wywiad żywieniowy. Dietę zaczynamy od pierwszej wizyty. Czas trwania I wizyty wynosi około:

- 1 osoba 45- 60 min,

- 2 osoby razem 1h 15 min do 1 h 30 min,

- 3 osoby razem 1h 45 min do 2h,

- 4 osoby razem 2 h 30 min do 2h 45 min

II wizyta

W skład II wizyty wchodzi między innymi: analiza składu ciała- z omówieniem postępu terapii dietetycznej. Przeprowadzana jest analiza sposobu żywienia pacjenta- dietetyk omawia z pacjentem popełniane przez niego błędy żywieniowe, pacjent otrzymuje wykaz produktów spożywczych z uwzględnieniem jednostek chorobowych, wraz z określeniem porcji, które może spożywać będąc na diecie, 15- 30 przepisów z recepturą przygotowywania potraw i gramaturą przypisanych pod konkretny posiłek (propozycje na I śniadania, II śniadania, obiady, podwieczorki i kolację) i ułożone na daną kaloryczność ( stosując je wahamy się w granicach około 200- 300 kcal), program aktywności fizycznej, przeprowadzany jest wywiad pod dietę W razie konieczności powtarzane są badania krwi.   Druga wizyta odbywa się po około 2 tygodniach. Czas trwania II wizyty wynosi około:

- 1 osoba 30- 45 min,

- 2 osoby razem 45 min do 1h,

- 3 osoby razem 1h  min do 1h 15 min,

- 4 osoby razem 1 h 30 min do 1h 45 min

III wizyta

W skład III wizyty wchodzi między innymi: analiza składu ciała- z omówieniem postępu terapii dietetycznej, indywidualnie ułożony jadłospis. W okresie od  I do III wizyty stopniowo ograniczamy kaloryczność diety. Podczas dwóch pierwszych wizyt przygotowujemy się do ściśle określonej diety.  Od momentu III wizyty stosujemy indywidualnie ułożony jadłospis i  spożywamy codziennie tą samą kaloryczność. Układamy jadłospis oddzielnie dla każdego pacjenta (nie drukujemy tzw. „gotowców” z komputera), uwzględniamy możliwości i zdolności kulinarne, tryb i czas pracy, możliwości finansowe pacjenta, dostosowujemy obiady pod cały dom. W diecie uwzględnione są też małe przyjemności np. lody z owcami, lampka czerwonego wina, szklanka piwa, kilka kostek czekolady- zależnie od indywidualnego życzenia pacjenta. Przykładowo np. niedziela wygląda tradycyjnie, czyli I śniadanie np. kiełbaska na ciepło, II śniadanie i podwieczorek- jakaś przekąska np. owoc , kanapki, obiad np.  rosół, dietetyczne kluski śląskie, dietetyczna rolada drobiowa, wołowa lub wieprzowa i surówka, kolacja np. sałatka lub twarożek i to wszystko mieści się w około 1100- 1800 kcal -  zależnie od zalecanego indywidualnie pod każdego pacjenta deficytu kalorycznego. Wszystko ustalane jest w zależności od życzenia pacjenta. W razie konieczności powtarzane są badania krwi.  Trzecia wizyta odbywa się po około 2 tygodniach. Czas trwania III wizyty wynosi około:

- 1 osoba 15 min,

- 2 osoby razem 20 min,

- 3 osoby razem 30 min,

- 4 osoby razem 40 min.

Wizyta kontrolna.

W skład wizyty kontrolnej wchodzi między innymi: analiza składu ciała - z omówieniem postępu terapii dietetycznej, w razie życzenia pacjent otrzymuje przepis na dietetyczną wersję potrawy, na którą ma ochotę np. ciasto, placek ziemniaczany. Osoby, które nie potrafią „żyć z przysłowiową kartką „ czyli mające problem z przestrzeganiem diety otrzymują od dietetyka w czasie wizyt kontrolnych przepisy na dietetyczne potrawy. Jeżeli pacjent gotuje zgodnie z zaleceniami może liczyć na  spadek wagi -  znacznie wolniej aniżeli na ściśle określonej diecie. Na  życzenie pacjenta ustalany jest układ nowego jadłospisu. Wizyty kontrolne odbywają się co 2-3 tygodnie, zależnie od samodyscypliny i potrzeby pacjenta. Czas trwania wizyty kontrolnej wynosi około:

- 1 osoba 15 min,

- 2 osoby razem 20 min,

- 3 osoby razem 30 min,

- 4 osoby razem 40 min.

Wizyta kontrolna z nowym jadłospisem.

W skład wizyty kontrolnej z nowym jadłospisem wchodzi między innymi: analiza składu ciała- z omówieniem postępu terapii dietetycznej, nowa rozpisana  7 dniowa dieta, która uwzględnia uwagi i nowe życzenia pacjenta. Poprzednie jadłospisy można naprzemiennie stosować z nową dietą. Jadłospisy zmieniamy zgodnie z życzeniami pacjenta. Czas  trwania wizyty kontrolnej wynosi około:

- 1 osoba 15 min,

- 2 osoby razem 20 min,

- 3 osoby razem 30 min,

- 4 osoby razem 40 min.

Wizyta kontrolna z dietą stabilizującą wagę.

Stabilizacja jest  rozszerzaniem  jadłospisu bazowego o 100- 400 kcal na każdy etap. Pacjent otrzymuje od dietetyka 3 siedmiodniowe, indywidualnie ułożone jadłospisy o zwiększanej kaloryczności. Każdy etap stabilizacji powinien być przestrzegamy przez okres około 1 miesiąca. Ostatni etap stabilizacji to wzór, jak ma wyglądać żywienie pacjenta po zakończeniu diety. W trakcie stabilizacji wizyty kontrolne odbywają się co miesiąc, po zakończeniu  każdego etapu, a następnie coraz rzadziej co 2-3 miesiące itd. Częstotliwość wizyt uzależniona jest od życzenia pacjenta.  Czas trwania wizyty wynosi około:

- 1 osoba  20 min,

- 2 osoby razem 30 min,

- 3 osoby razem 40 min,

- 4 osoby razem 60 min.







































































































Badanie glukozy, cholesterolu i trójglicerydów  z krwi włośniczkowej

 

Podania dietetyczna SuperSlim pracuje na dokładnym urządzeniu do pomiarów 3 w 1 MultiCare IN.

 

Badanie poziomu glukozy- może być wykonywane na czczo lub w ciągu dnia kiedy pacjent już spożył posiłek (jest to tak zwana glikemia przygodnia). Jest ono jednym z badań służących do diagnostyki cukrzycy lub stanu przed cukrzycowego. W przypadku osób z nadwagą i otyłością bardzo często mamy do czynienie z podwyższonym poziomem glukozy we krwi. Cukrzyca jest ciężką chorobą przewlekłą. Wykonując badanie glukozy z krwi włośniczkowej możemy zdiagnozować cukrzycę lub stan przed cukrzycowy, a poprzez odpowiednie postępowanie dietetyczne zapobiec lub opóźnić rozwój tej choroby. W przypadku otrzymania wyników sugerujących cukrzyce należy je potwierdzić badaniem laboratoryjnym.

 

Badanie poziomu cholesterolu całkowitego- aby wyniki były wiarygodne powinno być wykonywane na czczo, czyli co najmniej po 8 godzinach od ostatniego posiłku. Występowanie podwyższonego poziomu cholesterolu we krwi, czyli hipercholestrolemia, to sygnał, że jesteśmy zagrożeni wystąpieniem chorób układu krwionośnego, takich jak miażdżyca, zawał serca czy choroba wieńcowa. Wprowadzając odpowiednie postepowanie dietetyczne można obniżyć poziom cholesterolu.

 

Badanie poziomu trójglicerydów- aby wyniki były wiarygodne powinno być wykonywane na czczo, czyli co najmniej po 8 godzinach od ostatniego posiłku. Wysoki poziom trójglicerydów może występować u osób: mało aktywnych fizycznie, z nadwagą bądź otyłością, pijących nadmierne ilości alkoholu.  Nadmiar trójglicerydów prowadzi do chorób sercowo-naczyniowych.Wprowadzając odpowiednie postepowanie dietetyczne można obniżyć poziom trójglicerydów.

 

Pomiar ciśnienia tętniczego krwi

 

Pomiar ciśnienia tętniczego krwi- jest bardzo prostym badaniem służącym do diagnostyki nadciśnienia tętniczego krwi. Nieleczone nadciśnienie jest bardzo niebezpieczne i prowadzi do wielu chorób.

 

Analiza składu ciała

Analiza składu ciała- jest bardzo szczegółowym badaniem. W cenie usługi jest wykonanie badanie wraz z pomiarami antropometrycznymi i omówieniem jego wyników, kolorowy wydruk graficzny wyników przeprowadzonego badania.

Zobacz jak wygląda Analiza składu ciała 

 

W skład badania wchodzi:

• pomiar masy ciała i wzrostu.

•  określenie masy  tkanki tłuszczowej  w kilogramach w organizmie

pacjenta.

• określenie procentowej zawartości tkanki tłuszczowej w organizmie

pacjenta.

•  określenie beztłuszczowej masy ciała pacjenta.

•  określenie zawartości wody całkowitej w organizmie pacjenta.

•  określenie masy protein i minerałów w organizmie pacjenta.

• określenie poziomu tłuszczu trzewnego w organizmie pacjenta.

• określenie powierzchni tłuszczu trzewnego w organizmie pacjenta.

•  segmentowa analiza tkanki tłuszczowej i beztłuszczowej masy ciała

(prawego ramienia, prawej nogi, lewego ramienia, lewej nogi oraz

tułowia)- czyli określenie ilości tkanki tłuszczowej i beztłuszczowej

masy ciała w danych partiach naszego ciała

•  pomiar masy mięśni szkieletowych i organów wewnętrznych w

organizmie pacjenta.

•  określenie wagi wzorcowej oraz BMI pacjenta.

•określenie wieku metabolicznego pacjenta (na podstawie tego badania

można określić na ile lat wygląda wewnętrzny stan naszego organizmu).

• określenie podstawowej przemiany materii pacjenta (jest to ilość energii

zużywana przez nasz organizm na podstawowe funkcje życiowe np.

oddychanie, trawienie, utrzymanie stałej temperatury ciała itd.)

• określenie całkowitej przemiany materii (jest to ilość kalorii jaką

musimy spożyć aby nas bilans energetyczny wyszedł na 0, czyli tak ilość

energii, która spalamy w ciągu dnia)

• określenie rodzaju budowy ciała (podział na 9 typów)

• przewodnik kontroli (określenie ilości tkanki tłuszczowej oraz

mięśniowej do kontrolowania, określenie celu do kontrolowania, czasu

koniecznego do osiągnięcia zmian w budowie ciała)

• określenie kaloryczność zalecanej diety oraz ilość tkanki tłuszczowej /

mięśniowej do cotygodniowej kontroli / ilość kalorii do spalenia

w trakcie ćwiczeń indywidualnie dla pacjenta

• pomiar obwodu talii pacjenta.

• określenie WHR (jest to stosunek obwodu talii do obwodu bioder)

• na podstawie kilku przeprowadzonych analiz składu ciała można określić

zmiany w budowie ciała

 

Przeciwskazania do badania:

• defibrylatory i stymulatory serca

• epilepsja

• ciąża

 

Pomiar badania może zakłócić:

• posiadanie metalowych implantów w ciele

• w dniu badania: miesiączka.

 

Poradnia dietetyczna SuperSlim pracuje na najnowocześniejszym i bardzo dokładnym analizatorze medycznym firmy Jawon Medical, który pozwala na uzyskanie wyników badania o bardzo wysokiej dokładności. Ze względu na wykorzystanie 5 parametrów pomiarowych badanie Metodą Bioimpedancji Elektrycznej (BIA) Tetra Poladaje możliwość uzyskania dokładnych danych również dla osób starszych, dzieci, sportowców, osób bardzo szczupłych lub bardzo otyłych. Metoda Tetra Polarna mierzy oddzielnie prądy płynące z elektrod prądowych do elektrod napięciowych (które wykrywają impedancję). Oporność kontaktowa jest zminimalizowana, co wpływa na wysoką dokładność analizy danych. Wieloczęstotliwościowa Bioelektryczna Impedancja (Multi-Frequency Bioelectrical Impedancje Analysis: MFBIA)  Również wykorzystanie do pomiaru w analizatorach firmy Jawon Medical od 3 do 6 różnych częstotliwości prądu w zakresie 1kHz do 1000 kHz, co pozwala na dokładne spenetrowanie tkanek całego ciała i w efekcie uzyskanie wysokiej dokładności wyników. Precyzyjne wyniki analizy składu ciała analizatorów Jawon Medical są ustalane na podstawie porównania współzależności całkowitej zawartości wody pomiędzy analizatorem składu ciała Jawon Medical a metodą rozcieńczenia izotopowego. Na drukowanych arkuszach danych wskazane są nie tylko wyniki pomiarów, ale również ich interpretacja oraz prawidłowe zakresy poszczególnych składników, w oparciu o wagę wzorcową (BMI 22).

Porada prosta

 

Porada prosta- usługa polega na spotkaniu pacjenta z dietetykiem, który udziela mu porad na temat zasad żywienia w danej jednostce chorobowej.

W przypadku klientów chorujących na klika jednostek chorobowych,

w których jedna choroba wyklucza produkty zalecane w drugiej warto jest skorzystać z 2 porad. Dietetyk przygotowuje w takiej sytuacji indywidualnie dobrane pod stan zdrowia pacjenta zalecenia żywieniowe i dokładnie je omawia.

Kursy/szkolenia

 

Prelekcje- jet to usługa podlegająca na wykonaniu pojedynczej prelekcji/wykładu lub cyklu prelekcji/wykładów z wybranego zagadnienie

z zakresu dietetyki ogólne, klinicznej, zasad prawidłowego żywienia, zasad żywienia w danej jednostce chorobowej np. zaburzenia odżywiania, zasady żywienia w cukrzycy, żywienia przedszkolaka itd. Spotkania jest organizowane q  formie prezentacji multimedialnej wyświetlanej poprzez projektor, ma ono charakter edukacyjny. Wykład połączony jest z dyskusją. Dołączone są materiały szkoleniowe dla każdego uczestnika wykładu. Usługa ta może być również połączona z wykonaniem analizy składu ciała u każdego uczestnika.

 

Warsztaty pokazowe- jest to usługa adresowana głównie dla najmłodszych grup wiekowych. Polega ona na zorganizowaniu krótkiego wykładu z danego tematu połączonego z zajęciami pokazowymi. Przykładowo- krótka pogadanka na temat zasad żywienia połączona z pokazaniem dzieciom ile cukru zawiera dany napój, ile ziemniaków zużywa się na klasyczną porcję frytek itd. Dzieci  nalewają do jednej szklanki wodę mineralną, do 2 np. coca-colę, następnie słodzą wodę mineralną taką samą ilością cukru jaką zawiera ten napój, następnie każe się im wypić najpierw coca-cole, a później posłodzoną wodę (z reguły żadne dziecko nie jest stanie wypić wody ponieważ jest ona zbyt słodka). W ten obrazowy sposób można dotrzeć do dzieci i uwidocznić im różne ważne informacje.

 

Zajęcia dla dzieci wraz z rodzicami- jet to usługa podlegająca na wykonaniu pojedynczej prelekcji/wykładu  lub cyklu prelekcji/wykładów połączonych z warsztatami pokazowymi z wybranego zagadnienie z zakresu dietetyki ogólne, klinicznej, zasad prawidłowego żywienia, zasad żywienia w danej jednostce chorobowej np. zaburzenia odżywiania, zasady żywienia w cukrzycy, żywienia przedszkolaka itd. Zajęcia są organizowane w sposób zrozumiały dla dzieci i interesujący dla rodziców. Przykładowo- dietetyka omawia rodzicom jak powinno  wyglądać prawidłowe żywienie ich dzieci, a dzieci w tym czasie rysują swoją rodzinę (na rysunku dziecka ma być uwzględniona masa ciała członków rodziny), następnie omawiane są rysunki i z uwzględnieniem tego, że otyłość to z reguły choroba dotykająca znacznej ilości członków danej rodziny (w wyraźny sposób to widać na rysunkach sporządzonych przez dzieci) itd.

 

Oferta szkoleniowa skierowana dla sanatoriówjest- to usługa skierowana dla sanatoriów. Oferujemy przeprowadzenie kursu/ szkolenia/ prelekcji z danego tematu np. z diety strukturalnej, zasad obowiązujących podczas stosowania diety ubogoenergetycznej itd.

 

Jadłospisy do żywienia zbiorowego

 

Jadłospisy do żywienia zbiorowego- jest to usługa polegająca na ułożeniu jadłospisu przeznaczonego do żywienia zbiorowego określonej grupy z uwzględnieniem zapotrzebowania energetycznego, zapotrzebowania na białko, tłuszcze, węglowodany, witaminy, mikro i makroelementy danej grupy. Skierowana ona jest do zakładów zajmujących się żywieniem zbiorowym np. stołówek szkolnych, firm cateringowych itd.